Pavelló de Suècia
starline3.gif

La seu social del Casal d’Europa és el Pavelló de Suècia de Berga. Aquest Pavelló va ser construït a la localitat sueca d’Örbyhus, segons projecte de l’arquitecte Peder Clason, l’any 1928 per encàrrec del govern suec per tal d’ésser el Pavelló que representés aquest estat a l' Exposició Universal de Barcelona el 1929. L’edifici va ser desmuntat i traslladat en vaixell al port de Barcelona i instal·lat al recinte de Montjuïc.
Una vegada acabada l’Exposició Universal, el govern suec cedí el Pavelló a l’Ajuntament de Barcelona amb la condició que fos dedicat a una finalitat social o educativa. L’any 1932, proclamada la República Espanyola i l’autonomia de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona convocà un concurs entre tots els municipis catalans per a la creació, en la seu del propi Pavelló degudament ubicat, d’una escola de muntanya per a nenes amb necessitats socials. La ciutat de Berga en fou la guanyadora i, posteriorment, l’edifici va ser traslladat i muntat en aquesta població, fou inaugurat com a escola, amb el nom de Colònia Escolar Permanent, pel president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Francesc Macià.
L’any 1939, després de la Guerra Civil Espanyola, s’inicià el període de dictadura del general Franco, la qual cosa significà el tancament de totes les escoles catalanes i, conseqüentment, la de Berga. Tota l’àrea de la Colònia Escolar Permanent fou convertida en caserna militar i el Pavelló de Suècia utilitzat com a cantina d’aquesta caserna fins que fou destruït a principis dels anys seixanta.
L’any 1979, després de la mort del general Franco, el primer ajuntament democràtic de la ciutat de Berga es proposà reconstruir el Pavelló quan l’àrea on havia estat ubicada la caserna recuperés el seu ús civil, cosa que va succeir el 1995, quan deixà d’existir la caserna de Berga i el Ministeri de Defensa va retornar al municipi tot aquest espai urbà per a usos civils.
El 1997, l’ajuntament de la ciutat encarregà a la Generalitat un projecte de reconstrucció del Pavelló respectant els plànols originals i alterant-ne solament la distribució interior. El projecte fou elaborat per l’arquitecte Gerardo García-Ventosa i amb la corresponent autorització per part del govern suec. El Pavelló, degudament reconstruït, fou inaugurat a principis del 2001 i, tal com hem dit, actualment és la seu del Casal d'Europa i de l'Arxiu Comarcal del Berguedà.
Només resta per a l’acabament de l’obra, la reconstrucció de la torre de 12 m davant la façana del Pavelló, un dels projectes prioritaris del Casal d’Europa.